Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2009 21:37 - Бъдни вечер - Инструкция за ползване:)
Автор: blognamira1 Категория: Други   
Прочетен: 1453 Коментари: 0 Гласове:
0



Бъдни вечер е един от най-хубавите празници! А от както се научих и да готвя, започва да ми става и един от любимите.

Реших, че за начинаещи готвачи като мен и за гърмяни зайци, четящи от любопитство ще е хубаво да напиша една Инструкция за Бъдни вечер. Ех, ако някъде имаше такава инструкция миналия Бъдни вечер, когато се въртях като муха без глава из кухнята:-) Тогава все още се учех да готвя:)

Основното при планирането за трапезата за Бъдни вечер е ОРГАНИЗАЦИЯТА. Тоест да има планова икономика и обмислен военен план. Един вид между една жена, обмисляща нечетния брой ястия на трапезата и един генерал, блъскащ си главата над зациклила обсада на крепост, разликата е единствено в името.

Не случайно по време на Втората Световна Война германската армия, въпреки че била по-малобройна и зле въоръжена успяла да изненада като сняг през декември в София съветската и почти да завладее Москва. Някои ще кажат - Имали са късмет тия! Не, просто германците са били с перфектна организация като истински германци, докато руснаците не са могли да си намерят ципа на панталона дори с карта и фенерче в ръка!

Някои ще кажат - Да, бе! Че какво толкова - едно ядене, всяка патка може да го направи. Да, уважаеми всяка патка може да седна и да гълта като патка готовата баница с тиква или готовите сарми и чушки, но малко патки могат да ги сготвят и още по-малко могат да ги докарат и да са ядивни!

Най-важното е подготовката на съставките. Класическата трапеза за Бъдни вечер се състои от следните ястия: Боб чорба постна, сарми с ориз, чушки с ориз или боб, варено жито, лук и чесън, орехи, плодове, мед, слънчогледови и тиквени ядки и фъстъци, баница с тиква или баница с праз/зелник, ошав и питка с паричка и дряново клонче. Бройката тряба да е нечетна - 7, 9 или 11.

И естествено всичко това с хубаво червено вино:)

І. Подготовка:

1. Пазаруване - внимавайте, когато пазарувате съставките за ястията.

Бобът трябва да е средно едър или дребен, да няма тъмни или жълти зърна, да е възможно най-пресен.

Хубаво е да готвите с пресни чушки, но ако нямате пресни и замразени стават - аз лично не съм фен на сушените чушки. Когато смятате бройката на чушките пресметнете още 2-3 за боба.

Attention! Избирането на ошава е особено важно - не трябва да изглежда все едно туко що е развит от някоя мухлясъла мумия! Орехите трябва да са с цели или поне не натрошени ядки. Гледайте внимателно сроковете на производство и годност!

Брашното е най-добре да е тип 500. Корите също е добре да не са замразени, че ще видите зор при навиването на баницата! Не си купувайте тиква с дебели кори - най-добра за белене и стъргане е тиквата тип цигулка - продълговата и с бяла кора.

Ако не сте слагали кисело зеле в бидон - като мен:) - си купувате буркан с навити зелеви листа за сарми - 1 буркан от 580-680 грама излизат около 15 малки или средни сармички.

Вземете си суха мая 1 бр. - на Доктор Йоткер или една френска, със снимка на козунак.

Ползвайте бланширан ориз. Струва си:)

Най-добре е да готвите в тенджери и тави от инокс:)

Вземете си дървена бъркалка и дъски.

2 кърпи за увиване.

2. Предварителна обработка - 2 водни чаши - около 370 грама боб вечерта на 23 декември срещу 24 декември се изсипват в купа. Прегледайте да няма черни или други развалени зърна. Измива се добре поне в 2-3 води и след това се налива студена вода в купата 4 пръста над бобените зърна и се оставя на стайна температура.

Ако имате замразена тиква или чушки ги извадете и сложете в хладилника. Същото се отнася и ако имате замразени кори за баница.

Ако ще ползвате прясна тиква за баницата я обелвате, слагате я цяла или на големи резени в найлонов плик и слагате в хладилника до сутринта.

Сложете червеното вино на хладно.


ІІ. Готвене:

1. Измивате фъстъците и ги изцеждате от водата и ги изсипвате в тава, след това слагате сол - готварска, не морска! На 500 грама сурови фъстъци се слага около 1/2 супена лъжица сол. Фъстъците са мокри от миенето, с ръка хващате и овъргалвате фъстъците в солта. След това слагате тавата на решетката във фурната - да е по средата и включвате на 200 градуса на вентилатор да пече и отгоре и отдолу и през 5 минути ги пробърквате. Използвайте дървена бъркалка! Пекат се около 25-30 минути. Когато са готови трябва да се белят лесно и да нямат вкус на въглен!

2. Взимате жито - на 400 грама жито се слага около 450 грама вода. Измивате хубаво житото и го слагата с водата в тенджера и включвате на най-силно, докато заври. След като заври го намалявате на 2 - на котлона най-силното ми е 9!  и оставяте да поври така още 10 минути. След това изключвате и оставяте на котлона или ако нямате свободен котлон го отмествате на дървена дъска и оставяте така. Обикновено житото си поема изцяло водата, но някой път ще се наложи да го изсипете в цедка да се изцеди.

3. Докато фъстъците се пекат и житото започва да завира, измивате боба, който вече е набъбнал и го слагате с 1 пръст вода отгоре на котлона да заври. След като кипне изсипвате водата, изплаквате боба с обикновена вода и отново сипвате вода 1 пръст вода отгоре и слагате да заври. При завирането отново изсипвате водата и изплаквате боба и след това вече слагате повече вода - поне 4 пръста отгоре, за да правите ястието. Слагате го на най-силно да заври и в това време слагате 2 супени лъжици олио в боба и обелвате и нарязвате на ситно 1 голяма глава жълт лук, 1 морков, 3 скилидки чесън и 2-3 сурови или замразени чушки - тях не ги белите, а ги нарязвате на едро и прибавяте всичко в боба. Някой ги режат на ситно чушките. Аз не го правя, а ги режа на 2 и когато всичко е сварено ги изваждам, обелвам и нарязвам на ситно и връщам обратно. Не обичам кожи от чушки в боба, ама всичко е въпрос на вкус:) Добавяте още: риган - 1/2 чаена лъжичка, целина 1/3 чаена лъжичка, джоджен - 1/2 чаена лъжичка. 
Преди да го изключите, когато е готов слагате около 1 супена лъжица сол. 

4. Успоредно с беленото на лука и морковите за боба обелете още 1 средна глава лук и 1 морков и 3 скилидки чесън и след като сте ги добавили в боба другите, нарязвате тези и ги слагате в тиган с 6 супени лъжици олио. Внимание! Олиото трябва да е сгорещено! Слагате първо морковите и след това лука и бъркате, за да не загори. Лука трябва да стане леко жълтеникав. Когато тръгне да пожълтява слагате чесъна.
Успоредно с бъркането измивате 1 водна чаша ориз - около 200 грама - поне в 3 води и когато леко разбъркате чесъна добавяте и ориза в тигана и разбърквате. След което добавяте 2 1/2 водни чаши вода в тигана, разбърквате, добавяте копър - около 1/2 чаена лъжичка, сол 1 чаена лъжичка и слагате котлона на 3 - при най-силно 9! - така около 10 минути.

5. Нещата вече врят на котлоните, а фъстъците се пекат. Взимате 1 кг. брашно, 1 купа или широка тава, 400 грама - 2 водни чаши хладка вода, 1 лъжичка чаена оцет, 1 лъжичка чаена захар, 1/2 чаена лъжичка сол, 1 пакетче суха мая. Обърквате всичко заедно - на ръка или с дълга дървена бъркалка или слагате в купа и с миксер. След това покривате с кърпа - Внимание не найлоново фолио тестото трябва да има кислород за ферментацията на маята! Оставяте на топло - най-добре близо до фурната или котлоните за около 15 минути. Някой път втасва и по-бързо!

6. Рендосвате тиквата на едро ренде. На 300 грама тиква слагате 1 чаша - 200 грама захар, около 1/3 чаена лъжичка канела, 100 грама счукани в хаванче ядки, 4 супени лъжици олио, разбърквате и отваряте корите. Слагате ги на масата и преглеждате дали горния лист се отделя от долните. Това правите при всяка кора. Ако не се отделя правите следното: Взимате нож, най-острия и внимателно отделяте залепналите кори. Намирате 1 тава и я намазвате с 2 супени лъжици олио. След това взимате от рендосаната тиква с лъжица и слагате на широката страна на кората по 2-3 лъжици от сместа. Най-вероятно тиквата е пуснала вода и за това взимайте от сместа, която не е с вода. След като сложите от тиквата разтрийте в линия, но внимавайте да не отива чак до края и завийте края към не намазаната част. Завивайте докато навиете цялата кора. Завивайте смело, стегнато и внимавайте да не разкъсате кората с маникюра! След това навивате на спирала кората - стегнато! и я слагате в средата на тавата. Повтавяте навиването на корите на рула и ги завивате около спирата в средата. Така докато наредите всички. Съвет! Слагайте ги като краищата на корите да НЕ сочат нагоре, а надолу на тавата.

След като сложите цялата смес на корите остава водата и части от захарта. Добавете 3 супени лъжици вода, разбъркайте и намажете баницата отгоре с тази смес. Така не става суха, не загарят корите, няма нужда да се пече с фолио и става с чудесен златист цвят отгоре. Ето как горе долу трябва да изглежда:

image



image



7. Когато сте приключили с баницата фъстъците вече трябва да са готови. Изваждате фъстъците от фурната и веднага слагате тавата с баницата на същото положение по средата на фурната и отново на 200 градуса и вентилатор и отгоре и отдолу. Пече се около 10-15 минути. Ще разберете, когато е готова по златистия цвят.

8. Докато баницата се пече, омесвате питката - вече е втасала и я слагате в тава, която сте намазали с олио. Може да сложите отгоре от тестото фигурки на животни. Уви, питката се изяде толкова бързо, че не смогнах да я снимам:)

9. Докато всичко това се пече и вари взимате 2 тенджери и слагате по 2 лъжици супени олио на дъното, изваждате чушките и зелевите листа и започвате да ги правите. Ако трябва разрязвате зелевите листа. Чушките ги напълвате с ориза и слагате в едната тенджера, сипвате вода да ги покрие и слагате на един котлон да врят на 3 - при най-силно 9! Най-добре е ако се варят така около 30-35 минути. Без да бъркате!

Сармите се правят по следния начин - взимате 1/3 супена лъжица с ориза, слагате в средата на листото и завивате, все едно увивате подарък в хартия и слагате в тенджерата с подвитото отдолу. Така редите плътно на дъното и ако трябва и на втори ред отгоре. След това слагате 1 чиния, която да покрива сармите и наливате водата от буркана и още вода, докато чинията се покрие с вода и слагате на котлона на 3 - при най-силно 9! Да се варят БЕЗ ДА СЕ БЪРКАТ! около 35 минути.

10. Когато сте приключили със сармите - но може и да не сте, ако ви е за първи път:-) - баницата вече е готова и я изваждате. Слагате я на дървена дъска и отгоре кърпа.

11. Веднага слагате питката на същото положение и на 200 градуса с вентилатор. Печете около 20 минути, но може и 15 минути. Индикация за готовост е златистия цвят отгоре!

12. Измивате хубаво около 100 грама ошав и го слагате в 4 водни чаши вода да заври.

13. Счуквате в хаван около 100 грама орехи - на отделно, а не всичките 100 грама накуп! и 1 пакет чаени бисквити. Слагате ги в житото. Изсипвате около 100 грама пудра захар и рендосвате на ситно 1 лимон. Внимание - Не слагате сока от лимон, а единствено кората! Разбърквате и оставяте на масата.

14. След като е заврял ошава го изключвате и оставяте на котлона.

15. Подреждате ястията на масата и по това време питката вече трябва да е готова. Изключвате фурната и я изваждате. Увивате я в кърпа. Изключвате боба, ако е готов. Индикатор - трябва да не хруска!

И помнете - важно е да се спазва стъпка по стъпка плана за тази операция. Най-важното е да сте организирани и да не сте хаотични. Не бъдете като съветски танкист на германската граница! При добро планиране и ако не сте с две леви ръце, заврени в задните части то трябва да сте готови за 2 - 2 1/2 часа.

Да ви е вкусно:)






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: blognamira1
Категория: Други
Прочетен: 37273
Постинги: 9
Коментари: 24
Гласове: 33
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031